Stâna lui Anatol Ciobanu se află pe o colină a satului Alexandru Ioan Cuza, capătul sudic al Republicii Moldova, pe teritoriul fostei ferme de vaci care pe timpul Uniunii Sovietice dădea căte două bidoane de transportator de lapte pe zi. Anatol Ciobanu are 300 de oi și 200 de capre care sunt îngrijte de doi ciobani – Cumaniok și Ciocănel.
La stână lucrează și fiul său. Au câștigat de curând un grant european – 10.000 de euro. De acești bani își va lua un tractor belarus. Vrea să investească și într-un sistem de muls automat. Acum caprele și oile sunt mulse manual – vara și primăvara, dimineața și la amiază, iar toamna și iarna, doar la amiază și numai caprele. Mai are și vreo 15 porci, uneori numărul porcilor ajunge la 25 de capete. În hambar depozitează paie, orz, porumb, rămășițe de semințe de floarea-soarelui, lucernă din care face furaje, „combicorm” îi zice. Pe porci și pe câini îi hrănește cu zer, cu terci și cu furaje din astea. Pe orătăniile din jurul stânii nici măcar nu le hrănește, cresc și singure din ce le pică de la alte animale. Brânza, mieii, carnea de porc le vinde la Chișinău, clienților fideli.
Este mult de muncă la stână, dar Anatol e fericit pentru că are la ce munci, este binevoitor și foarte ospitalier. Îți toarnă vin, își pune brânză și kavarma pe masă. Este mândru de portretul lui Ștefan cel Mare și Sfânt pe care îl ține pe o ușă din stână. Se mai mândrește și cu faptul că seamă la față cu Vladimir Putin, iar din această cauză are doar vorbe de laudă pentru Putin, „un lider puternic, care ne va ajuta să reîntregim țara – să reîntoarcem Basarabia de Sud și Bucovina”. Când am fost să facem reportaj, fiul său s-a dus la Galați să-și ridice cetățenia română. Asta e tot ce trebuie să știm despre geopolitica de la stâna din Alexandru Ioan Cuza.