Fly yoga sau aero yoga reprezintă ultimul răcnet în materie de sănătate și mișcare. Antrenamentele dezvoltă flexibilitatea, tonifiază musculatura, decomprensează vertebrele și relaxează. Asanele seamănă mai mult cu niște acrobații pe care le fac artiștii de circ, iar instructorii promit că după un număr suficient de antrenamente corpul își modifică formele devenind mai suplu, elegant și cu o postură perfectă.
Nadejda Grosu este instructoare de fly yoga de câțiva ani și spune că a fost de-a dreptul frapată atunci când a descoperit această alternativă pentru yoga clasică. „Când am încercat prima dată yoga în hamac mi-a plăcut enorm. Instructorul îmi spunea să nu mă forțez prea mult, dar eu eram așa de entuziasmată încât am executat toate asanele și sincer am avut ceva disconfort pentru că mi-am cam grăbit organismul. Am înțeles repede cum funcționează și predau fly yoga deja de 3 ani”, povestește tânăra instructoare.
Diferențele între yoga și fly yoga
Ceea ce face din yoga fly yoga este evident, utilizarea hamacurilor pentru executarea asanelor (posturi – n.r.). Cu ajutorul hamacului este mult mai ușor să execuți anumite poziții și sunt foarte sigure, pentru că pot susține o greutate de până la 350 de kilograme. Fly yoga este o invenție atribuită regizorului, gimnastului şi dansatorului Christopher Harrison care a utilizat hamacul pentru show-urile sale coregrafice încă în anii 1990, iar cluburile de fitness au preluat această idee, au introdus hamacurile în sălile de sport şi treptat au creat un sistem închegat de antrenamente.
„La fly yoga tehnicile sunt puțin diferite. De regulă, asanele din yoga obișnuită se ajustează pentru hamac, dar depinde și de instructor și de antrenament. Uneori facem doar exerciții de pranayama, adică de respirație, alteori ne concentrăm pe executarea posturilor”, explică Nadejda.
Beneficiile pentru organism
Cel mai mare avantaj pe care îl are flying yoga este acela de a ameliora problemele coloanei vertebrale. „Îmbunătăţeşte mobilitatea, flexibilitatea şi plasticitatea articulaţiilor, este un antrenament perfect pentru aparatul vestibular, îmbunătăţeşte coordonarea şi echilibrul, tonifiază mușchii, decomprensează vertebrele și relaxează întreg trupul. În plus, elementele de acrobație reprezintă o adevărată provocare și o încercare de a-ți depăși limitele”, explică instructoarea.
Adolescenții se pare că sunt cei mai entuziasmați de practicarea acestui sport al minții și al trupului. Dan are 15 ani și practică fly yoga de un an după ce mama sa l-a luat la un antrenament. „Mi-a plăcut din prima, pentru că este ceva nou. Îți întinzi mușchii foarte bine. Eu fac sală și vin aici anume pentru a mă întinde, a deveni flexibil și a mă calma. Vin de trei ori pe săptămână”, spune băiatul. Delia tot are 15 ani și este îndrăgostită de aero yoga pentru că îi oferă șansa de a-și depăși limitele. Să stai atârnat cu capul în jos nu-i ușor, dar cu siguranță este un exercițiu de destindere. „Eu sunt și așa foarte calmă, deci pentru mine, fly yoga presupune în primul rând activitate fizică. Am devenit mult mai flexibilă. Dacă mergi regulat la antrenamente și le faci cum trebuie îți tonifiezi și musculatura”, mărturisește adolescenta.
Contraindicații pentru fly yoga
„Îmi place mult să lucrez cu adolescentii. Ei sunt atât de flexibili la minte și la corp! Până la urmă, posturile din yoga sunt foarte naturale. Toate întinderile, deschiderile sunt moi și firești. Odată ce treci de bariera fizică a executării acestora le înțelegi profunzimea. Există și anumite contraindicații. De exemplu, pentru persoanele care au probleme cu tensiunea le-ar fi mai greu să execute exercițiile”, precizează Nadejda.
Instructoarea spune că cel mai important este faptul că practicarea fly yoga aduce multă liniște interioară și energie. „Dacă la sală tragi de fiare și evident că transpiri și obosești, aici noi acumulăm energie prin intermediul asanelor pe care le facem”, punctează Nadejda.
Instructorii de fly yoga garantează că această activitate eliberează mintea de gunoiul emoţional și are un rol clar, cel de a vindeca trupul și a limpezi mintea și sufletul.