Meniu Închide

CNA știa despre furtul din bănci din 2013? Raportul Gofman versus Raportul Kroll

Furtul banilor din bănci era cunoscut încă din anul 2013: un număr de 19 firme din raportul CNA publicat de Agora.md se regăsesc și în raportul Kroll publicat doi ani mai târziu.

banca-de-economii
FOTO: Sandu Tarlev

În raportul Kroll, făcut public de președintele Parlamentului de la Chișinău, se regăsesc 19 din cele 46 de companii enumerate în documentul secret publicat de Agora.md. Cele 19 companii prezentate în Kroll aparțin grupului Shor Holding: Caritas Group, Contrade, Dracard, Provolirom, Voximar Com, Talnes, Biro Media, Moldclassica Internațional, Alutus Com, Davema Com, Nobil Air, Lavima Impex, Storad Grup, Alreda Pro, Ghermivali, Vascovprod, Dasler Con, Elcomet Prim și Molint Grup.

Implicarea lui Veaceslav Platon în devalizarea băncilor

Un raport care prezintă situația bancară la 1 noiembrie 2013, elaborat de Mihail Gofman și înmânat directorului CNA, Viorel Chetraru, a fost publicat de redacția Agora. Documentul prezintă două grupări care au prejudiciat sistemul bancar de circa 4.2 miliarde de lei. Primul grup este condus de Ilan Shor, iar altul de Veaceslav Platon. Potrivit raportului, companiile lui Shor, în număr de 140 de entități, au primit credite în sumă totală de 3 miliarde lei, iar ale lui Platon, în număr de 26 unități economice au luat 1.2 miliarde de lei. „CNA nu comentează documentele parvenite în mass-media din surse neverificate”, este reacția CNA după publicarea raportului „secret”.

În ultimile două săptămâni, au ieșit la iveală multe informații despre furtul unui miliard de dolari din Banca de Economii (BEM), cu implicarea Băncii Sociale și Unibank. Dezvăluirile impresionante vin din partea unor oameni care au lucrat în cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA) și Unibank.

Cine este coordonatorul care a plănuit jaful?

La data de 27 iunie 2016, fostul șef-adjunct al Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman spune că Vlad Filat, Vladimir Plahotniuc, Ilan Shor și Veaceslav Platon sunt principalii oameni implicați în frauda bancaă, dar nici unul dintre ei nu este coordonatorul. „Pentru BEM s-a dat lupta între mai multe grupuri. Grupul Filat-Shor a câștigat, dar era și Platon-Plahotniuc. Coordonatorul este o persoană din anturajul lui Vladimir Plahotniuc, nu este persoană publică. Am încercat să opresc furtul miliardului încă în 2013, însă a fost cineva la mine și mi-a spus „ce faci?”. Dar urmează încă un secret pentru coordonatorul furtului miliardului. Căci eu nu am stat degeaba după ce am fost concediat, am adunat informații, am comunicat cu multe persoane și afara țării. Aveți un pic de răbdare, va veni timpul și veți cunoșate numele coordonatorului”, a spus Gofman în cadrul emisiunii „Interpol” de la TV7, relatează IPN.

A doua zi, pe 28 iunie 2016, Gofman este chemat de Procuratura Anticorupție pentru a face mărturii cu privire la schema de fraudare a sistemului bancar din Republica Moldova. Acesta trebuia să fie audiat marți, 5 iulie 2016, dar nu s-a prezentat. Adriana Bețișor susține că Gofman a făcut un show public pentru a-și crea o imagine. „Este regretabil că persoanele care spun că cunosc anumite informații despre ceea ce s-a întâmplat în sistemul bancar, fapt pentru care sunt supuși audierilor sau invitați la Procuratura Anticorupție, nu-și mai susțin declarațiile”, informează Agora.

Cine trebuie audiat în dosarul BEM

banca-de-economii-2
FOTO: Sandu Tarlev

După declarațiile lui Mihail Gofman, a doua zi, pe 28 iunie 2016, apar alte informații pe rețeaua de socializare facebook.com, prin care fostul șef al Secției prevenirea spălării banilor și monitorizarea tranzacțiilor în cadrul Băncii Sociale (BS), Serghei Sagaidac scrie despre uneltirile care se făceau în cadrul BS. „Banca Socială era controlată integral de Ilan Shor, dar toate cotele de participare erau divizate ca și cum nici o persoană nu deținea o cotă semnificativă și nu exista un beneficiar final. În activitatea mea din cadrul BS eram monitorizat și urmărit de securitatea băncii și anume Gheorghe Rusu și Gheorghe Papuc, ambii generali în rezervă de poliție. Aceștia încercau să mă provoace prin diverse persoane la luare de mită și implicare în scheme de splare de bani pentru a fi apoi șantajabil”, transmite Agora. 

Peste câteva zile, în seara zilei de luni, 4 iulie 2016, Sagaidac este invitat la emisiunea „Interpol”, unde afirmă că coordonatorul furtului nu este Serghei Iaralov, ci doar cel care a venit cu ideea. Fostul angajat al BS a dat o listă de 20 de persoane care ar trebui audiate de Procuratura Anticorupție. Din lista lui fac parte foști angajați de la BEM și BS, foștii guvernatori Dorin Drăguțanu și Leonid Talmaci, fostul ministru de interne Gheorghe Papuc, avocați și președintele Moldova Agroindbank, notează IPN. Procuratura Anticorupție confirmă lista sugerată de Sagaidac. „Majoritatea persoanelor care figurează în acea listă au fost audiate. Unii au calitatea de bănuit, iar alții de martor. Vladimir Plahotniuc are calitate de martor”, a confirmat Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, citat de Unimedia. 

2 Comments

  1. Pingback:Știrile dimineții: „Plahotniuc și Filat sunt beneficiarii principali ai furtului miliardului” - moldNova

  2. Pingback:Fostul angajat al CNA Mihail Gofman s-a adresat la CEDO - moldNova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.